Ekonomi

Kuru meyve sektörü Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapıyor

türk kuru meyve şubesi; Besleyiciliği yüksek gıdaların üretim ve ihracatında dünya lideri olan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı başta olmak üzere kuru meyvelerde Ar-Ge ve inovasyon stratejilerini belirlemiştir.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Kuru meyve bölümü geçmişten günümüze çok şey kattı. Sürdürülebilirlik artık dünyanın en değerli gündem maddesi. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat’ı ilan etti. 30 yıldır tüm paydaşlarımızla, üniversitelerimizle, tarım emek kuruluşlarımızla, oda ve borsalarımızla çok keyifli işler yaptık. Enstitülerimiz 50-60 yıl öncesine dayanmaktadır. Çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ve ihracatında dünya lideri konumundayız. 10-15 bin ton olan incirden 100 bin ton incire geldik. Kayısı başka bir başarı öyküsüdür. 20-25 tondan 100 bin tonun üzerine çıktık. Tüm dünyaya sağlıklı eserler gönderiyoruz. Bu sağlıklı çalışmayı insanlığa en uygun biçimde sunmak temel ilkemizdir.”

AYB bünyesindeki tarım birlikleri, TÜBİTAK ile yeni bir işbirliğine hazırlanıyor

Işık, “Artık yeni bir dönem başlıyor. İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarımızı TÜBİTAK ile birlikte yürüterek ülkemizi dünyada farklı bir noktaya taşıyacağız. EİB olarak bu süreci başlatıyoruz. Bunu sadece kuru meyvede değil tüm Tarım Birliklerimizle başarmak istiyoruz. Tüm ülkeler Ar-Ge inovasyon çalışmalarına çok fazla devlet desteği veriyor. Bu ekten nasıl yararlanacağımızı bilmemiz gerekiyor. Tüm kurumlarımızı bir araya getirerek üniversitelerimizle kendi iç projelerimizi hayata geçireceğiz, ardından global projelerden pay alacağız. Hiçbir altyapı kendi kendine gelişemez” dedi.

AB destekli 27 milyon avro bütçeli Ar-Ge projesi

Cesarettin Alasalvar, TÜBİTAK öncülüğünde hayata geçirilen Türkiye’nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi INNOFOOD hakkında da bilgi verdi.

“Gıda şubesinin bölgesel rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla araştırma ve inovasyon tesislerinin geliştirilmesini kapsayan INNOFOOD projesi, AB tarafından finanse edilen ve 27 milyon avro bütçeli bir Ar-Ge projesidir. AB ve ülkemizin ortak katkısıyla hem altyapı hem de teknik kapasite ve yetkinliği geliştirmeye yönelik faaliyetlerle 27 milyon Euro’luk çok büyük bir kaynak şubenin hizmetine sunuluyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yaşam Bilimleri öncülüğünde yürütülen Türkiye’nin en büyük gıda Ar-Ge ve inovasyon projesi INNOFOOD projesi kapsamında Gebze’de kurulan “Gıda İnovasyon Merkezi”, beslenme bölümünün ihtiyaç duyduğu Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına olanak sağlıyor. 200 ileri teknoloji makine ve ekipmanı, 9 pilot proses tesisi, 84 modern laboratuvar cihazı ve 5.800 metrekare kapalı alana sahip Gıda İnovasyon Merkezi’nin gıda ve gıda sektöründe katma maliyetli üretimin merkezi olması bekleniyor. içecek sektörü.

Türkiye’nin ilk ve tek gıda temalı gıda inovasyon kuluçka merkezi

Alasalvar, “Gıda İnovasyon Merkezi, geliştirilecek gıda ürünlerine yönelik 9 ayrı pilot ölçekli işleme hattı ve çok farklı analizlerin yapılabileceği Gıda Araştırma Laboratuvarları ile ülkemizdeki en kapsamlı Ar-Ge çalışmalarına imkan veren merkezdir. Gıda İnovasyon Merkezi aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek gıda temalı gıda inovasyon kuluçka merkezine de sahip. INNOFOOD Projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali işbirliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Bölümler Programı kapsamında yürütülmektedir.

Türkiye, dünya lideri olduğu çalışmalarda Ar-Ge’nin başına geçmelidir.

TÜBİTAK MAM Başdanışmanı ve INNOFOOD Proje Koordinatörü Doç. Cesarettin Alasalvar, INNOFOOD projesinin en değerli çıktılarından biri olan TÜGİP’in tüm yiyecek ve içecek segmentlerinin bir araya geldiği bir iletişim ağı olduğunu belirtti.

Alasalvar, “Dünya lideri olduğumuz kuru meyvede Ar-Ge’de lider olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda TÜGİP, şirketlerin çalışmalarını ve fikirlerini hayata geçirebilmeleri, inovasyon ve Ar-Ge maliyetlerini azaltabilmeleri ve işbirliğinin gücünden yararlanabilmeleri için birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımıyla tek kaynaktan bütüncül analizler sunuyor. Türkiye Gıda İnovasyon Platformu, ülkemiz gıda sektörü için birlikte çalışmayı bir kültür haline getirecek çok değerli bir potansiyele sahip. Birlik güçtür mantığıyla burayı özel sektörün hizmetine açtık. Yeme-içme şubesiyle birlikte yeni çalışmalar geliştireceğiz. Ülkemiz için katma değer yaratacağız” dedi.

Kuru Meyve Atölyesi; Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye Kuru Meyve Şubesi Heyet Başkanı Osman Öz, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle meyve ihraç eden firmalar, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, merkez ve taşra teşkilatı yetkilileri, Üniversite temsilcileri, Araştırma Enstitüleri, Ticaret Borsaları, Ziraat Odaları ve sektörün tüm paydaşları.

Kuru Meyve Üretiminde Araştırma Sonuçları ve İklim Değişikliği konulu panelin ilkinin moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli yaptı.

Aydın İncir Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Birgül Ertan, Dr. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün kuru incir üretiminde yaptığı araştırma sonuçlarını sundu. Selçuk Karabat kuru üzüm üretiminde araştırma sonuçlarını, Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü Beslenme Mühendisi Yüksel Sarıtepe, kuru kayısı üretiminde araştırma sonuçlarını, TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Araştırmacısı Ceyda Pembeci Kodolbaş MycoTWIN AB projesi ve kuru meyveler değer zincirinde mikotoksin ile yapılan çalışmaları sundu. , Create4Clima Proje Koordinatörü Doç. Dr. Gökşen Çapar, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkileri ve tarımsal/bitkisel üretim – CREATE AB projesinden bahsetti.

TUGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Haliç Üniversitesi Prof.

TÜBİTAK MAM Yaşam Bilimleri Araştırmacısı Dr. Banu Bahar, kaliteli meyve-sebze kurutma teknolojilerinin geliştirilmesi ve rekabet gücü yüksek yenilikçi ürünlerin üretilmesi, Ekolojik Tarım Örgütü Lideri Prof. zararlılar, KFC Gıda’dan Gözde Karabulut, kuru meyve sektöründeki yeni trendler, Farmhood’dan Selin Arslan, dondurarak kurutma ile sağlıklı atıştırmalık üretimi, Sürdürülebilirlik ve Dış Ticaret Uzmanı Dr. Meral Gündüz Yeşil Mutabakat’ın kesimdeki değeri hakkında bilgi verdi.

Üçüncü panelde Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık moderatörlüğünde Kuru Meyve İşleme Sektörünün Durumu, Konular ve Analiz Önerileri ile Kuru Meyve Kesiminin Değerlendirilmesi. Türkiye’de yapıldı.

Ege İhracatçı Birlikleri Tarım 1 Şube Müdürü Ece Tırkaz, Ziraat Yüksek Mühendisi Oğuz Aşçıoğul, Ur-Ge Proje Uzmanı Ayhan Karabulut, Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2022 yılında yürüttüğü çalışmalara ilişkin sunumlar yaptı.

Kuruyemiş alanında geleceği şekillendirmek için katılımcıların görüşleri ve Haliç Üniversitesi’nden TÜGİP Gıda Sanayi Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Pala, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, yaptığı genel değerlendirme ile 2022 Kuru Meyve Çalıştayı’nda sona yaklaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort